Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken per augustus 2023
Nu de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is aangenomen, begint de overgang naar het nieuwe systeem op gang te komen. Pensioenuitvoerders zijn druk bezig met aanpassingen van systemen, procedures en producten. Voor de ene werkgever brengt de wetswijziging méér veranderingen met zich mee dan voor de andere. De gevolgen voor bedrijven die onder een pensioenfonds vallen zijn omvangrijker dan voor bedrijven met een regeling via een verzekeraar. Lees hier meer over de impact van de WTP.
Wat verandert er met de WTP in de toekomst?
Er komt een vast premiepercentage voor iedereen en de pensioenen worden méér afhankelijk van de beleggingen van de pensioenuitvoerders. De grootste uitdaging is om de bestaande regelingen om te vormen naar de nieuwe standaard.
Veranderingen op kortere termijn:
- Verlenging overgangstermijn WTP van 2027 naar 2028
Bij de behandeling van de WTP is een overgangstermijn tot 2027 opgenomen. Bedrijven krijgen uiterlijk tot 2027 de tijd om te voldoen aan de WTP. Op aandringen van de Eerste Kamer heeft de minister beloofd de overgangstermijn te verlengen naar 2028 om pensioenuitvoerders méér tijd te geven. De verlenging van de overgangsperiode wordt geformaliseerd met een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) die men in september verwacht. Dit uitstel geeft u als werkgever ook meer ruimte.
- Toetreding werknemers vanaf 18 jaar
Een belangrijk onderdeel van de WTP is om eerder te beginnen met pensioenopbouw. Onder de oude wetgeving was de verplichte toetredingsleeftijd 21 jaar. Met de invoering van de WTP zijn werknemers vanaf 18 jaar al verplicht opgenomen in de pensioenregeling. Dit onderdeel van de wet gaat in per 1-1-2024. Dit betekent dat uw regeling op dit onderdeel voor u wordt aangepast, tenzij er al een toetredingsleeftijd van 18 jaar of lager geldt. Uw pensioenuitvoerder benadert u hierover, maar houdt u er alvast rekening mee dat u voortaan ook uw jongste werknemers moet aanmelden.
- Opname 10% van het pensioen op pensioendatum uitgesteld naar 1 juli 2024
In de wet “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen” is het voor deelnemers mogelijk om op de pensioendatum eenmalig 10% van het pensioen op te nemen. Het idee hierachter is dat werknemers op pensioendatum een grote uitgave kunnen doen (bijvoorbeeld extra aflossing op de hypotheek of een wereldreis). Deze wet is formeel ingegaan per 1-1-2023, maar de invoering is opnieuw uitgesteld naar 1-7-2024, omdat pensioenuitvoerders meer tijd nodig hebben om dit uit te voeren. Dit wetsonderdeel is vooral bedoeld om werknemers meer flexibiliteit te geven. Voor werkgevers is dit onderdeel in financieel opzicht of in de uitvoering minder van belang. Maar het is wél belangrijk in de communicatie naar werknemers die bijna met pensioen gaan.
Heeft u vragen over de WTP en wat dit voor u betekent? Neem gerust contact op met uw Meijers contactpersoon.