Ziektewet en WGA eigenrisicodragerschap
De sociale zekerheid in Nederland biedt een vangnet voor werknemers die te maken krijgen met ziekte of arbeidsongeschiktheid. Voor werkgevers zijn er verschillende financiële prikkels om ziekteverzuim te verminderen en re-integratie te bevorderen. Deze prikkels maken een werkgever tot wel 12 jaar lang financiële verantwoordelijk voor zieke of arbeidsongeschikte werknemers.
Er is onderscheid te maken in 3 periodes:
- Loondoorbetaling bij ziekte: Voor werknemers die in dienst zijn bij de werkgever geldt gedurende een periode van maximaal 2 jaar de verplichting om minimaal 70% van het loon door te betalen.
- Ziektewet (ZW): De ZW heeft (voornamelijk) betrekking op werknemers die ziek uit dienst gaan en nog 2 jaar ziek zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een tijdelijk arbeidscontract niet wordt verlengd. De ZW-uitkering eindigt in beginsel na 2 jaar ziekte.
- Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen (WIA): Werknemers die langer dan 2 jaar ziek zijn, kunnen in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Onder de WIA zijn er 2 regelingen:
- IVA: Voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
- WGA: Voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn of volledig met nog een kans op (gedeeltelijk herstel). De werkgever is 10 jaar financieel verantwoordelijk voor de WGA-uitkering.
De ZW en de WGA worden in de basis uitgevoerd door het UWV. Werkgevers betalen hiervoor premies via de Werkhervattingskas (WHK). Voor grote werkgevers worden deze premies individueel bepaald op basis van de veroorzaakte uitkeringslasten, terwijl kleine werkgevers een sectorale premie betalen en middelgrote werkgevers een mix van beide.
Werkgevers kunnen ervoor kiezen om eigenrisicodrager (ERD) te worden voor de ZW en de WGA. Voor de ZW is er geen verplichting om hiervoor een verzekering te treffen (dit kan wel). Voor de WGA dient er in ieder geval een garantieverklaring te worden overlegd aan de Belastingdienst. Deze verklaring kan worden afgegeven door inkomensverzekeraars (of kredietverzekeraars – indien werkgever de uitkeringslasten niet wenst te verzekeren.
Als eigenrisicodrager neemt u ook de re-integratie over van het UWV. Het is vaak verstandig om hier ondersteuning bij te krijgen. Meijers Vitaal biedt dit zowel voor ZW ERD als WGA ERD.
Meer weten?
We staan voor u klaar.
Waarom kiezen voor een ZW ERD en een WGA ERD verzekering via Meijers?
Een Ziektewet-eigenrisicodragerschap en WGA-eigenrisicodragerschap verzekering nemen de uitkeringslasten voor u over. Dankzij de geïntegreerde dienstverlening van Meijers Vitaal wordt ook de re-integratie en begeleiding van uw (ex-)werknemers verzorgd. Met een ZW ERD en WGA ERD-verzekering profiteert u van meer invloed en controle over het re-integratieproces van uw zieke ex-medewerkers. Daarnaast kunt u met ZW ERD en WGA ERD de begeleiding beter sturen en uitkeringslasten beperken. Een ZW ERD en WGA ERD biedt mogelijk een premievoordeel, waardoor u kunt besparen op uw totale verzekeringskosten. En bij een WGA ERD bieden wij een dienstverlening die ervoor zorgt dat waar nodig herbeoordelingen worden aangevraagd of bezwaar/beroep wordt gemaakt tegen beslissingen van UWV.
De specialisten van Meijers helpen u graag met kwantitatieve analyses, het doornemen van de bij eigenrisicodragerschap behorende verplichtingen en processen en hoe u dit kunt organiseren.
Ook ondersteunen wij u uiteraard bij de adviesaanvraag richting Ondernemingsraad en de formulieren die nodig zijn voor de aanvraag bij de Belastingdienst.