Meer artikelen

Stijgende prijzen: welk effect heeft dit op de verzekerde waarde van uw pand?

vr 9 september 2022

Als eigenaar van onroerend goed wilt u natuurlijk dat uw bezit met een juiste waarde verzekerd is. Nu de bouw- en materiaalkosten sterk stijgen, zien wij dat verzekerde bedragen vaak niet meer voldoende zijn. In dit geval bent u onderverzekerd en krijgt u bij een onverhoopte schade niet de uitkering die nodig is om de geleden schade te herstellen.

Te laag of te hoog verzekerd bedrag
Is uw onroerend goed voor een te laag bedrag verzekerd? Dan heeft dit vaak grote gevolgen bij schade. Verzekert u een te hoog bedrag? Dan betaalt u te veel premie. Beide scenario’s zijn niet gewenst.

Herbouwwaarde of vaste, verzekerde som
Er zijn verschillende verzekeringen voor schade aan de woning of pand. Ten eerste zijn er verzekeringen die de herbouwwaarde vergoeden. Als alle gegevens juist zijn aangeleverd geven veel verzekeraars een garantie tegen het risico dat de herstelkosten na een schade hoger blijken te zijn dan het bedrag dat u verzekerd heeft. 
 
Maar er zijn ook verzekeringen waarbij er vaste, maximale verzekerde bedragen gelden. Bij die verzekeringen loopt u dus het risico dat u na een schade, als gevolg van de sterk gestegen bouwkosten, een deel van de schade niet krijgt uitgekeerd. Dit kan ook al bij een kleinere schade gevolgen hebben.

  • Is een pand voor bijvoorbeeld €400.000 verzekerd en is de werkelijke, actuele herbouwwaarde €500.000? Dan is er mogelijk sprake van onderverzekering. Er is in dit geval 80% van de waarde verzekerd.
  • Is de schade bijvoorbeeld €200.000 dan kan de verzekeraar in dat geval besluiten om ook maar 80% (€160.000) van deze schade te vergoeden.

Wijzigingen melden
Is de woning of het bedrijfspand onlangs verbouwd of gaat u dit binnenkort doen. Informeer ons dan daarover. Wij onderzoeken graag samen met u of dit gevolgen heeft voor de verzekering van het pand.

Vaststellen herbouwwaarde
Er zijn meerdere manieren om de herbouwwaarde vast te stellen:

  • U maakt zelf een schatting. Hierbij ontstaat het risico dat u de herbouwwaarde te hoog of te laag inschat. U kunt hier de herbouwwaardemeter invullen.
  • U laat het onroerend goed taxeren. Wij adviseren u om uw huis of pand te laten taxeren door een erkend taxateur. Deze taxeert uw onroerend goed op basis van artikel 7:960 BW “vaste taxatie”. Verzekeraars accepteren een rapport op basis van dit artikel. Bovendien is het rechtsgeldig.

Vul herbouwwaardemeter in

Laat u door ons adviseren
Twijfelt u of momenteel de juiste waarde verzekerd is? Neem contact met ons op zodat wij samen kunnen kijken wat voor u de beste oplossing is om het verzekerd bedrag vast te stellen. Wij bekijken hierbij uw persoonlijke situatie en zoeken naar de beste oplossing.

Schade melden
menu
Contact