Meer artikelen

Zieke werknemer, wat nu?

ma 21 september 2020

TNO en CBS becijferden in 2018 dat 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten rondlopen. Werkdruk, stress en sinds dit jaar ook de invloed van Covid-19 zijn hiervan de grote boosdoeners. Grote kans dat dit ook geregeld speelt binnen jouw ICT-onderneming. Hoe ga je als werkgever om met langdurige ziekte en waar moet je voor uitkijken?

Iedereen gedupeerd

Vanaf de dag dat werknemer zich ziek meldt, gaan er allerlei processen lopen. Ziekte is in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend voor de persoon in kwestie. Maar dat geldt eigenlijk net zo goed voor iedereen die nu opeens niet meer op hem of haar kan rekenen.

104 weken loondoorbetaling

Meestal is kort verzuim wel op te vangen door collega’s. Maar met een lang traject in het vooruitzicht, is externe vervanging vaak de enige oplossing. Bedenk daarbij dat de loonkosten voor de zieke werknemer maar liefst 104 weken doorlopen.

Wettelijke plichten

Dus, wat doe je? Je voert alle werkgeversverplichtingen uit om de zieke werknemer zo snel mogelijk te re-integreren, inclusief inschakeling van een arbodienst. Maar als de werknemer na 104 weken ziekte toch niet meer in staat blijkt om terug te keren, dan komt-ie in de WIA terecht. De werknemer ontvangt in dat geval een uitkering onder voorwaarden.

Kosten

En wat betekent dat voor jou als werkgever? Kosten. Veel kosten. Tel maar op: twee jaar doorlopende loonkosten plus mogelijke vervangingskosten voor de zieke werknemer. En daarnaast nog eventuele re-integratiekosten voor bijvoorbeeld aanpassingen van de werkplek. Als een werknemer uiteindelijk arbeidsongeschikt raakt, dan is de kans groot dat je nog eens 10 jaar wordt belast met uitkering in de Whk-premie.  De kosten kunnen daarmee zomaar oplopen tot meer dan € 250.000.

Risicopreventie en verzekering

Benieuwd wat we kunnen doen om de risico’s én de kosten zo beperkt mogelijk te houden en tegelijk zoveel mogelijk regie te houden op eventuele ziektegevallen in de toekomst?

Weten hoe het precies zit? Heeft u vragen? Neem contact op met Fabian Jongmans, Accountmanager +31 (0)6 18 961 044.

 direct naar de ict pagina

Benieuwd naar mogelijke dekkingshiaten?

vraag de risicoscan aan 

Tag: ict

Schade melden
menu
Contact