Meer artikelen

(On)verzekerbaarheid en preventie

ma 3 december 2018

Wanneer is iets (nu nog) onverzekerbaar? We kunnen risico’s steeds beter voorspellen en dus ook voorkomen. Volgens Sharon van Herel  van verzekeraar HDI is technologie hierin allesbepalend: “Big data en artificial intelligence gaan de verzekeringswereld op z’n kop zetten. Je kunt dan voorspellen wanneer er mogelijk schade komt. Op die manier kun je met preventie aan de slag.”

Tegelijkertijd verandert het risico-landschap. Volgens het Global Risk Report vormen bijvoorbeeld natuurrampen en geopolitieke onrust de komende jaren het meest urgente risico. Hoe kijken verzekeraars hiernaar? En hoe houden zij de kosten behapbaar? Bastiaan Krol van Allianz ziet een gedeelde verantwoordelijkheid: “Dat is een maatschappelijk en breed probleem. Het verbond van verzekeraars is met elkaar in overleg over hoe we bijvoorbeeld natuurrampen verzekerbaar kunnen maken. Je moet het met z’n allen willen. Iedereen heeft hier een belangrijke rol in.”

Voor de ondernemer ligt een grote rol bij preventie. Gerard van Rooijen van Nationale Nederlanden zegt: “Een echte ondernemer wil voorkomen dat hij schade krijgt. Daar moet je als adviseur, makelaar en verzekeraar op inzetten en de klant hierin begeleiden. Uiteindelijk betaalt preventie zich terug.”

Meijers is expert in complexe risico’s. Wij adviseren over preventie, risico analyse en het afdekken van risico’s. Ook bij zeer complexe en onvoorspelbare risico’s, zoals olieverontreiniging, milieuschade, terroristische aanslagen of zelfrijdende auto’s.

Tag: risicomanagement

Schade melden
menu
Contact