Meer artikelen

Nieuwe wet aangenomen ter bevordering van digitale weerbaarheid voor bedrijven

vr 29 maart 2024

Het ministerie van Economische Zaken is met een wetsvoorstel gekomen die bedrijven beter moet beschermen tegen cyberaanvallen en andere digitale dreigingen. Het doel van het, inmiddels aangenomen, wetsvoorstel is om de digitale weerbaarheid van niet-vitale bedrijven in Nederland te vergroten.

De wet ter versterking van de digitale weerbaarheid van bedrijven komt voort uit de vraag van het bedrijfsleven om dreigingsinformatie breder te delen. Deze wet is dan ook met name gericht op niet-vitale bedrijven. Het moet ervoor zorgen dat deze organisaties zich effectiever kunnen voorbereiden op externe digitale bedreigingen. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de overheid actief informatie over digitale dreigingen met deze bedrijven gaat delen. Bent u toch gehackt? Een cyberverzekering kan een uitkomst bieden om u te ondersteunen bij een hack en te beschermen tegen de (financiële) gevolgen van een cyberaanval.

Nieuwe taak overheid
Op dit moment richt de overheid zich hoofdzakelijk op het creëren van algemene bewustwording over potentiële gevaren. Met de nieuwe wet kan de overheid actief bedrijven gaan informeren. En krijgt daardoor een nieuwe wettelijke taak zoals bedrijven te voorzien van informatie en advies met betrekking tot kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten.

Digitale weerbaarheid blijft eigen verantwoordelijkheid van bedrijven
Bedrijven zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen digitale weerbaarheid. Preventie is key en het nemen van een cyberverzekering kan een organisatie beschermen tegen mogelijke kosten, bijvoorbeeld bij een aanval met 'ransomware', ook wel gijzelsoftware. Bedrijven moeten zich bewust worden van de grote impact van een digitale aanval. Het is niet tegenwoordig niet meer ‘of’ maar ‘wanneer’ er wordt aangevallen.

Vragen over cyberveiligheid?
Heeft u vragen over hoe u zich het beste kunt weren tegen cyberdreigingen? Neem contact op met de cyberspecialisten van Meijers over hoe u het beste uw bedrijf kunt beschermen. Of lees één van onze artikelen met cybertips.

Tag: Cyber

Schade melden
menu
Contact