Ontwerprisico’s in de installatiesector? Kies voor zekerheid!
Bedrijven in de installatiesector doen er alles aan om schades te voorkomen met preventiemaatregelen. Maar toch, risico’s zijn er volop. Deze leiden soms tot onverwachte schades en claims, zowel klein als groot. Vooral wanneer verschillende ketenpartijen zoals bouw, infra en installatie samenwerken, waardoor rollen en verantwoordelijkheden verschuiven. Dat resulteert in een complex geheel van contracten, leveringsvoorwaarden, bestekken en verzekeringspolissen. Bovendien vraagt de energietransitie om innovatieve technologie en het ontwerp van steeds complexere installaties. Daarom deze keer aandacht voor ontwerprisico’s en hoe je die kunt managen.
In de ontwerpfase maken bedrijven soms onverhoopte fouten die tijdens, maar ook na de oplevering, voor schade zorgen. Steeds meer bedrijven werken tenslotte samen in digitale ontwerpsystemen zoals BIM. Ook heeft een toenemend aantal partijen in de installatiesector eigen ontwerpafdelingen. Hier kunnen kleine fouten worden gemaakt die leiden tot grote gevolgen en claims. Denk aan bijvoorbeeld materiële schade door het instorten van constructies, verzakkingen en vochtproblemen. Maar ook aan niet-materiële ondeugdelijkheden die voortkomen uit het ontwerp en moeten worden hersteld.
Construction All Risk-verzekering (CAR)
Als tijdens de bouwtermijn materiële schade ontstaat door een ontwerpfout, dekt een Construction All Risk (CAR) verzekering deze vaak. Dekking tijdens de verzekerde onderhoudstermijn van de CAR-verzekering is ook mogelijk. Misschien zijn uw werkzaamheden verzekerd op de CAR van de hoofdaannemer of opdrachtgever. Bent u niet meeverzekerd? Dan is het afsluiten van een eigen CAR-verzekering een optie. Er zijn ook hoofdaannemers of opdrachtgevers die dit van u eisen. Een CAR-verzekering is dus de gangbare allriskverzekering voor bedrijven in de bouw- en installatiesector. U kunt deze afsluiten als doorlopende verzekering voor al uw projecten, of als tijdelijke, aflopende verzekering voor één project.
Transport- en montageverzekering
Toch zijn er in de installatie- en montagesector projecten waarbij een eigen CAR-verzekering te uitgebreid is. Dan volstaat een transport- en montageverzekering. De nadruk ligt dan vaak bij het transportrisico waarbij aansluitend de montagewerkzaamheden ook zijn meeverzekerd.
Risico- én contractmanagement
Ook een Ontwerpverzekering biedt aannemers de mogelijkheid om zich te verzekeren tegen materiële en vermogensschade als gevolg van ontwerpfouten. En ook hier kan het zijn dat u als installatiebedrijf bent meeverzekerd, of juist niet. Het maakt nogmaals duidelijk dat u per project goed moet weten wie welke verantwoordelijkheden heeft. En wie welke risico’s loopt en welke verzekeringen moet afsluiten. Daarbij moet iemand bekijken of deze verzekeringen ook aansluiten op de contractuele eisen en afspraken die tussen aannemer en installatiebedrijf zijn gemaakt. Daarmee is niet alleen risicomanagement, maar óók contractmanagement essentieel.
Expertise en maatwerk
Welke verzekeringen het meest geschikt zijn, is dus altijd maatwerk. Meijers staat u graag bij met jarenlange expertise en ervaring in uw branche. We kunnen daarbij vergelijkingen maken op basis van vergelijkbare cases en eerdere praktijkvoorbeelden met u delen. Verder kunt u bij onverhoopte schade rekenen op zorgvuldige en snelle schadeafhandeling. Bovendien volgen we het verloop van schades van uw bedrijf. We zien dit als een waardevol meetinstrument, waarmee u mogelijk aanpassingen kan maken in uw contractmanagement. Dit geeft vertrouwen richting verzekeraars en kan positieve invloed hebben op de premie.
‘Welke verzekeringen het meest geschikt zijn, is altijd maatwerk’
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze blog vragen? Of wilt u meer weten over een van de onderwerpen die aan bod komen? Neem dan gerust contact met ons op.