Meer artikelen

Zonnepanelen plaatsen op uw gebouw? Schakel tijdig uw verzekeringsspecialist in.

wo 8 juli 2020

Risico-inventarisatie essentieel voor financiële haalbaarheid

Verzekeraars stellen zich harder op als het gaat om het verzekeren van zonnepanelen op wooncomplexen en utiliteitsgebouwen. Brandgevaar is de meest voorkomende reden. Kijk naar schaatstempel Thialf in Heerenveen, waar onlangs vijfduizend zonnepanelen moesten worden uitgezet om het stopzetten van de brandverzekering te voorkomen. Hoe kun je als architect, projectontwikkelaar of gebouweigenaar dergelijke onaangename verrassingen voorkomen? En hoe neem je de verzekering van een zonne-energieinstallatie mee in de totale financiële haalbaarheidsanalyse ervan? Zodat de verduurzaming van commercieel vastgoed niet stil komt te liggen?

De eerste vraag die zich opdringt is: waar gaat het fout? Natuurlijk kan de kwaliteit van de zonnepanelen zelf een rol spelen. Het Verbond van Verzekeraars meldt echter dat het vooral bij het toenemende aantal grote installaties - dus zakelijke opstal - misgaat. Daar worden zonnepanelen in hoog tempo gelegd, met als gevolg montagefouten, ondeugdelijk aansluitingen en blootliggende kabels. Maar ook de aanwezigheid (bestaande bouw) of het gebruik (nieuwbouw) van brandbare dak- en isolatiematerialen wordt in ontwerp- en budgetteringsfase vaak over het hoofd gezien. Een voorbeeld: veel bestaande wooncomplexen, kantoren en bedrijfsgebouwen zijn nog voorzien van het uiterst brandbare EPS-isolatiemateriaal.

Gekwalificeerde installateurs
Brancheorganisaties Techniek Nederland en Holland Solar wijzen de verzekeraars erop dat het aantal brandincidenten met zonnepanelen tot op heden relatief klein is. Tegelijkertijd stellen ook zij veiligheid voorop en vormt hun achterban de motor achter de zo nodige verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ze adviseren om altijd te kiezen voor een speciaal opgeleide en vakbekwame zonne-energie-installateurs die het Zonne-keur dragen. Alleen zij kennen volgens beide organisaties de technische normen en veiligheidseisen die aan zonne-energie-installaties worden gesteld.

Gecertificeerde inspecties
Een andere waarborg voor technische kwaliteit en (brand)veiligheid is SCIOS Scope 12. Een later dit jaar te implementeren kwaliteitsmanagementsysteem voor het uitvoeren van onderhoud en inspectie aan zonne-energiesystemen. De opleiding van inspecteurs en de certificering van keuringsbedrijven is inmiddels in volle gang. Intussen voeren Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars gesprekken om te bekijken of aanvullende wettelijke eisen noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd is in de Tweede Kamer met grote meerderheid een motie aangenomen die de regering verzoekt om gebouwen met zonnepanelen verzekerbaar te houden. 

Financiële strop of projectstop voorkomen

Emile Verhoef2

Kortom: het onderwerp is actueler dan ooit. En op het gebied van gekwalificeerde en gecertificeerde vakspecialisten en inspecties zit er van alles in de pijplijn. Maar hoe zorg je ervoor dat vóór dat allemaal in kannen en kruiken is je toch een duurzaam, veilig, verzekerbaar én financieel haalbaar zonne-energiesysteem kunt installeren? ‘De vraag naar zonnepanelen groeit enorm’, laat Emile Verhoef, senior energieadviseur en oprichter van SURE Advisory, weten. ‘Met name in de markt van kantoren en bedrijfsgebouwen. In 2023 moeten die allemaal het energielabel C dragen. Slechts een derde heeft dat label al. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Met duurzaam opgewekte zonne-energie kun je flinke stappen maken. De overheid maakt de investering nog aantrekkelijker met de Energie-investeringsaftrek en SDE++ exploitatiesubsidies. Het bijzondere is dat bij grote projectmatige bouw- en verduurzamingstrajecten in de ontwerp- en budgetteringsfase alle belangrijke partijen direct aan tafel worden uitgenodigd. Zodat je technisch, planmatig en financieel direct een totaalplaatje kunt maken over de haalbaarheid en betaalbaarheid. Ook ik buig me al in een vroeg stadium over een mogelijke subsidieaanvraag. Maar wat mij opvalt is dat de verzekering vaak in eerste instantie over het hoofd wordt gezien. Het is daarmee een sluitpost die voor onaangename verrassingen kan zorgen. Terwijl je juist nu moet voorkomen dat je na het doen van een investering of - nog erger - als de zonnepanelen al op het dak liggen - ontdekt dat de verzekering onhaalbaar of onbetaalbaar blijkt te zijn vanwege te groot brandgevaar. Waardoor je je plannen moet wijzigen of zelfs stopzetten. Met als gevolg een financiële strop en een rem op je verduurzamingsplannen.’

Verzekeringsspecialist direct aan tafel
Daarom pleit Simon de Witte, accountmanager bij Meijers Assurantiën, ervoor dat ook de verzekeringsspecialist in de allereerste fase van een zonne-energieproject direct geraadpleegd wordt. ‘Wij zijn immers de sparringpartner voor onze klanten die risico’s inzichtelijk en bespreekbaar maakt. Regelmatig schakelen we daarbij ook een risicodeskundige van de verzekeraar in. Juist door in alle openheid alle plannen voor een zonne-energiesysteem tot in detail met elkaar te delen, kunnen risico’s in kaart worden gebracht, is er de mogelijkheid om plannen en ontwerpen vooraf aan te passen en wordt de verzekeringspremie direct meegenomen in de analyse van haalbaarheid en betaalbaarheid.’ 

Belangrijke aandachtspunten bij aanleg zonne-energiesysteem

  • Vraag maatwerkadvies aan een energie-adviseur: installatie-oplossing, investering, energiebesparing, terugverdientijd, total cost of ownership.
  • Kijk hierbij niet alleen naar de installatie zelf, maar ook naar de brandgevaarlijkheid van dak- en isolatiematerialen. En naar de voorgeschreven draagkracht van het dak.
  • Verken financiële verduurzamingsregelingen, betrek een subsidieadviseur.
  • Breng samen met uw verzekeringsspecialist de risico’s in kaart, pas zo nodig plannen aan.
  • Neem de kosten voor verzekering mee in de financiële haalbaarheidsanalyse.
  • Voer tijdig de dialoog met huurders/gebruikers, i.v.m. contractaanpassing n.a.v. energiebesparing.
  • Schakel voor de installatiewerkzaamheden een gekwalificeerd, gecertificeerd installatiebedrijf in. Maak gedegen afspraken over periodiek onderhoud.
  • Vraag een nieuw energielabel aan (2023: label C verplicht).
  • Eventueel: laat een nieuwe waardetaxatie van het gebouw uitvoeren.
  • Informeer uw makelaar bij het plannen van aanleg van een PV-installatie.
  • Laat een constructieberekening maken om te checken of de nieuwe daklast gedragen kan worden door het huidige dak.
    In de constructieberekening moet de constructeur aangeven of de huidige constructie wel of niet voldoet.
  • Laat de PV installatie altijd SCIOS SCOPE 12 keuren door een SCIOS SCOPE 12 gecertificeerd bedrijf. Indien er afwijkingen/gebreken geconstateerd worden, dienen deze opgelost te worden en tot slot een herstelverklaring afgegeven te worden.

 Meer informatie? 

Neem voor meer informatie contact op Simon de Witte, Accountmanager Commercieel Vastgoed, via s.dewitte@meijers.nl en +31 (06) 551 241 21 .

Tags: schadeverzekeringen, Zonnepanelen, vastgoed

Schade melden
menu
Contact