Werkgeversaansprakelijkheid: tot hoe ver reikt de zorgplicht?
Als werkgever zorg je dat jouw werknemers veilig hun werk kunnen doen. Het is je plicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Gebeurt er toch een ongeluk tijdens het werk, dan moet je aantonen alles aan je zorgplicht te hebben gedaan. Maar wat zijn je verantwoordelijkheden als werkgever eigenlijk? En waar kan je aansprakelijk voor gesteld worden?
Zorgplicht werkgever
Werkgevers hebben een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van hun werknemers, zo staat in het Burgerlijk Wetboek vermeld. En die zorgplicht gaat ver. Zo ben je als werkgever bijna altijd aansprakelijk als een werknemer schade lijdt tijdens het werk. Voor de werknemer geldt namelijk dat die alleen maar hoeft aan te tonen dat het ongeval tijdens werktijd plaatsvond. Dit heet de stelplicht. Voldoe je hieraan? Dan is het aan de werkgever om aan te tonen er alles aan gedaan te hebben om het ongeval te voorkomen. Omdat de werknemersbescherming in Nederland zo ver gaat, is het vaak lastig om aan te tonen dat aan de zorgplicht is voldaan.
Aansprakelijkheid werkgever
Elke werkgever kan aansprakelijk gesteld worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan altijd gebeuren, de vraag is dan of de werkomgeving veilig genoeg was. Omdat er sprake is van een zogeheten omgekeerde bewijslast, dien je als werkgever aan te tonen dat de werkomgeving veilig was. Hier geld dus niet: ‘wie eist, bewijst’. Wat heb je als werkgever in zo’n geval gedaan om het ongeluk te voorkomen? Die vraag staat dan centraal.
Geldt de zorgplicht ook voor uitzendkrachten?
Als je werkt met uitzendkrachten wordt je gezien als materieel werkgever. Bedrijven denken dan al snel dat ze geen arbeidsovereenkomst hebben met zo’n uitzendkracht en dus niet hoeven te voldoen aan de zorgplicht. Maar juist dan is het van belang dat je zorgt voor veilige werkomstandigheden. Want een uitzendbureau heeft geen invloed op de veiligheid in jouw bedrijf. Ook voor deze werknemers ben je verantwoordelijk.
Wat kan je doen om aan je zorgplicht te voldoen?
Risico’s verschillen per bedrijf. Net zoals de voorzorgsmaatregelen die je treft. Neem de bedrijven met maaltijdbezorgers in dienst. Je kan je voorstellen dat daar hele andere risico’s bij komen kijken dan in een productieomgeving. In het ene bedrijf draait het om veilige fietsen, in het andere bedrijf om veilige machines. Als werkgever brengt dit andere uitdagingen met zich mee. Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen. Die gelden voor iedereen, maar de manier waarop je ze uitvoert verschilt per bedrijf. Vier maatregelen op een rij:
- Het geven van duidelijke werk- en veiligheidsinstructies aan de werknemers
- Toezicht houden op het naleven van instructies
- Risicoanalyse maken met behulp van de RI&E
- Het beschikbaar stellen van veilige werkmiddelen.
Vragen?
Neem contact op met Michelle Swart – Tolsma, Schadebehandelaar Aansprakelijkheid bij Meijers, via m.swart-tolsma@meijers.nl of bel 020 504 2643.