Meer artikelen

Waterschade: schakel altijd een expert in

do 23 februari 2023

Het klimaat verandert en dat is veel in het nieuws. Steeds vaker merken we de invloeden hiervan op het aantal waterschades, ook in Nederland.
Overstromingen of warme winters zonder Elfstedentocht komen steeds vaker voor. Ook schadespecialist Jamal Jermoumi bij makelaar in verzekeringen Meijers, krijgt ieder jaar meer meldingen over waterschade. Meijers ging in gesprek met collega’s van Sedgwick. Hoe kunnen pandeigenaren of vastgoedbeheerders zich hiertegen wapenen?

Goed ventileren is key
Tegenwoordig regent het vaker en langer. Of het is juist periodes heel droog. Zowel neerslag als droogte veroorzaken waterschades, neemt ook expertisebureau in schadevaststelling Sedgwick waar. “Door zware neerslag krijg je tijdelijk een hogere grondwaterstand. Maar ook verdroging speelt een rol. Bij drogere lentes en zomers ontstaan er juist scheuren in gebouwen door een te lage grondwaterstand. De meest voorkomende schades? Tegenwoordig vooral waterschade bij cv-ketels of bevroren leidingen in kelders of souterrains.”

Daardoor is het steeds lastiger om vooral oude bedrijfspanden aan de actuele regelgeving en eisen te laten voldoen, bespreken Jermoumi van Meijers en Verhoef van Sedgwick. “De bouwmaterialen veranderen. Zo zag je vroeger veel niet-geïsoleerde panden met houten kozijnen. Tegenwoordig plaatst de aannemer een zwevende dekvloer met warmte- en geluidsisolatie en ook kunststof kozijnen. Bij nieuwbouw is het dus eenvoudiger om aan de huidige, strenge isolatienormen te voldoen, al is juist dán goed ventileren key.”

De kracht van preventie
Als het gaat om waterschade, is voorkomen beter dan genezen. Verhoef: “Huur altijd een professioneel bouwmanagementbedrijf of architectenbureau in, uiteraard met goede adviseurs. Je moet alles waterdicht bouwen, met de juiste materialen.” Ook afwerkmateriaal is essentieel, voegt Broos toe. “Kies – zeker bij kelders – voor waterbestendige varianten als beton. Nu ontbreekt dat nog te vaak. Houd ook rekening met slijtage van materialen. Staal bijvoorbeeld kan roesten.” Wat voor de kelder geldt, geldt ook voor het dak, aldus Verhoef: “Zorg voor een goede dakbedekking en voer regelmatig inspecties uit. En inspecteer regelmatig alle leidingen. Zo voorkom je lekkages. Een lekkagemelder stelt u bovendien tijdig op de hoogte van lekkages.”

Ook het regelmatig monitoren van de vochthuishouding in uw bedrijfspand is belangrijk. Een paar tips van Sedgwick. Door de huidige energiecrisis zijn we zuiniger geworden, dus we verwarmen onze bedrijfspanden minder. Begrijpelijk, maar de luchtvochtigheid stijgt. Blijf daarom gelijkmatig stoken en houd de temperatuur stabiel. En haal een temperatuurmeter in huis plus een hygrometer, een instrument om de vochtigheid van de lucht te meten. Last but not least: houd de afwatering rond uw pand in de gaten om wateroverlast te voorkomen.

Een expert ontzorgt
Onder de streep wordt bouwfysica belangrijker, concluderen Meijers en Sedgwick: “Eigenlijk is dat de wetenschap van het binnenklimaat van gebouwen. Denk aan brandveiligheid, warmte, lucht, vocht, licht en geluid. In een pand waar de bouwfysische aspecten goed geregeld zijn, voelt u zich prettig, comfortabel en gezond. Hoe zorgvuldig u ook te werk gaat, waterschade valt niet honderd procent uit te sluiten, erkent schadespecialist Jermoumi van Meijers: “Als het u dan toch overkomt, schakel dan een expert in.”

Meer weten? 
Voor vragen en/of opmerkingen over dit artikel, neem contact op met Simon de Witte, Accountmanager Commercieel Vastgoed s.dewitte@meijers.nl / +31 (06) 551 241 21.

Tags: commercieel vastgoed, vastgoed, schadeverzekeringen

Schade melden
menu
Contact