Meer artikelen

Interview met Jurjen Burghgraef: waarom zijn zonnepanelen niet altijd veilig?

ma 17 mei 2021

Zonnepanelen zijn hot. Niet alleen bij woningeigenaren, maar ook bij ondernemers met bedrijfspanden zijn ze in trek. Heel mooi natuurlijk, die verduurzaming. Maar met de toename in het aantal geplaatste zonnepanelen zien we ook de risico’s toenemen. Met brandgevaar stipt op nummer één. Lang niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. En vaak gebeurt dit ook nog eens onveilig. Nieuwe certificeringseisen gaan ervoor zorgen dat het wél veilig kan. Waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat is belangrijk voor de verzekerbaarheid van het risico?

Foto Jurjen van Burghraef vierkant lowresVeel mensen vragen zich af hoe het mis kan gaan. Jurjen Burghgraef, mede-eigenaar bij Burghgraef van Tiel & Partners, inspecteert zonnepaneelinstallaties voor woningcoöperaties en bedrijven voordat ze worden opgeleverd. ‘Het gebruik van brandveilige isolatiematerialen is belangrijk. Zo kan het bekende EPS (polystreen, of eigenlijk piepschuim) bij het kleinste brandgevaar al voor grote problemen zorgen en uitmonden in een grote brand. En denk aan de draagkracht van een dak. Een zonnepaneel weegt zo’n 15 – 25 kilo per vierkante meter. Dat is permanente dakbelasting die men moet meenemen in de draaginstructieberekening om instorting te voorkomen. Daarnaast moet je ook altijd kijken naar de stormbestendigheid van de panelen’ vertelt Burghgraef.  

In de praktijk
Dat de deskundigheid van een installateur essentieel is, heeft de praktijk wel bewezen. Burghgraef: ‘Vaak kom ik nog connectoren en kabels tegen die bloot op het dak liggen. Ook zien we vaak connectoren die niet op elkaar zijn afgestemd, te dikke kabelbundels en onjuist afgeschermde kabels op de plek waar ze door het dak gaan. Soms zijn het hele simpele dingen, zoals de locatie van de omvormers die je het liefst buiten in een schone omgeving hebt staan. Je verwacht het misschien niet, maar een brand zit echt in een klein hoekje. Als klant ga je ervan uit dat jouw installateur de panelen veilig heeft geïnstalleerd. Als er dan toch brand ontstaat, is dit een zeer onaangename verassing’.

De kracht van een controleur
Daarom pleit Burghgraef ervoor om altijd een onafhankelijke controleur in te schakelen bij de installatie. ‘’Zo zorg je ervoor dat de plaatsende installateurs weten waarop jouw controleur op de laatste dag controleert. Het is een kleine investering en scheelt een hoop ellende bij de oplevering. De panelen zijn dan in ieder geval volgens de richtlijnen geplaatst. Gaat het een keer mis, dan heb je ook sneller de verzekeraar aan jouw kant. Van een onveilige installatie als oorzaak van bijvoorbeeld brand is dan geen sprake.’’ Vanwege ons Nederlandse klimaat is periodieke controle vervolgens ook nodig vertelt Burghgraef. ‘Een zonnepaneel kan door storm verplaatsen. Kabels kunnen van het dak afraken. En panelen kunnen beschadigen door hagelinslag. Dat maakt een controle eens in de drie tot vijf jaar echt noodzakelijk’.

Aandachtspunten

  • Zorg voor een goede offerte van uw installateur. Hierin moet duidelijk staan aan welke normen ze voldoen én hoe ze de zonnepanelen opleveren. Volgen ze de richtlijnen van scope 12? Dan zit u goed. Lees hier meer over scope 12.
  • Zonnepanelen op een bestaand gebouw? Laat ze direct controleren als dat nog niet is gebeurd. Net als het onderhoud dat onze auto’s krijgen tijdens een apk keuring, is een periodieke keuring volgens de richtlijnen van scope 12 nodig voor de veiligheid en verzekerbaarheid van zonnepanelen.
  • Zonnepanelen op nieuwbouw? Ga vroegtijdig om tafel zitten met uw risicoadviseur. Zo krijgt u vooraf het juiste advies over plaatsing en veiligheid. 

Naast deze aandachtspunten zijn er nog meer zaken waar u bij het plaatsen en onderhouden van uw zonne-energiesysteem op moet letten. Dit hebben we overzichtelijk voor u op een rij gezet:
Bekijk de checklist

Vragen?
Bent u van plan om binnenkort zonnepanelen te installeren op uw dak? Of heeft u vragen over de checklist? Neem gerust contact op met Pieter van Rossum, manager brand, via p.vanrossum@meijers.nl.

Tags: brand, Zonnepanelen

Schade melden
menu
Contact