Meer artikelen

Voertuig beveiligingseisen en de verzekeringsdekking

wo 17 juli 2019

Nieuwe auto’s zijn meestal standaard beveiligd volgens een bepaalde beveiligingsklasse. Welke eisen gelden voor de verzekeringsdekking? Weet u dat het alarm- en beveiligingssysteem en de peilzender of voertuigvolgsysteem van uw auto ook gecertificeerd moeten zijn? En de certificaten een beperkte geldigheidsduur hebben? Lees verder om antwoord te krijgen op een aantal belangrijke vragen.

Wanneer is een autobeveiliging officieel gecertificeerd?
Een Kiwa SCM erkend bedrijf moet uw autobeveiliging officieel certificeren. Certificatie-instelling Kiwa SCM beoordeelt de alarm- en beveiligingssystemen die tijdens de fabricage zijn ingebouwd of achteraf worden gemonteerd. Wordt vanwege de cataloguswaarde van uw auto een peilzender en/of voertuigvolgsys005022D 80 Iconen Autoverzekering Groen 0.5xteem geëist door de verzekeraar? Dan is een driejarig abonnement voor de peilzenders en volgsystemen noodzakelijk.

Wat is de geldigheidsduur van een certificaat?
Drie jaar. Dat geldt voor de systemen die tijdens de fabricage van de auto zijn ingebouwd en achteraf ingebouwde systemen.

Wat zijn peilzenders?
Een peilzender is geen ‘voertuigvolgsysteem’ maar een ‘terugvindsysteem’. Het is een los apparaat die ergens in de auto wordt geïnstalleerd met een eigen voeding. Na melding van diefstal bij de alarmcentrale kan door middel van de peilzender de locatie van de auto worden bepaald.

Moet ik mijn alarm- en beveiligingssysteem laten keuren en mijn peilzender en/of voertuigvolgsysteem abonnement verlengen?
Ja, want beveiligingssystemen worden steeds verder doorontwikkeld. Dat moet wel, want criminelen worden steeds vindingrijker. Aan de hand van onder meer diefstalcijfers beoordeelt Kiwa SCM of het systeem nog aan de eisen voldoet. Als dat niet zo is, trekt Kiwa SCM de certificering in.

Heeft u een peilzender? Dan loopt uw abonnement en garantie drie jaar. Mogelijk werkt de peilzender na drie jaar niet meer helemaal naar behoren. Bijvoorbeeld omdat de batterij leeg is. Als uw zender is gecontroleerd en naar behoren werkt, verlengt u uw abonnement.

Als Kiwa SCM een alarmsysteem certificaat verlengt, geldt deze voor één jaar. U dient uw installatie jaarlijks te laten controleren door een erkend inbouwbedrijf. Zo blijft uw certificaat geldig.

Belangrijk, niet vergeten…
Denk eraan om na drie jaar uw systeem te laten keuren of uw abonnement te verlengen. U bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de geldigheid van uw beveiligingssysteem of peilzender. Als u voor die tijd de werking van uw systeem niet vertrouwt, neemt u dan contact op met een Kiwa SCM erkend inbouwbedrijf of de leverancier van uw voertuigvolgsysteem.

Vragen over de beveiligingseisen en de verzekeringsdekking voor uw voertuig? De specialisten van Meijers helpen u graag verder.

Neem contact op met afdeling motorrijtuigen via motorrijtuigen@meijers.nl of bel  31 (0)20 642 05 24.

 

Tag: motorrijtuigen