Meer artikelen

Trend 1: De energietransitie en de uitdaging om zakelijk te verduurzamen

do 4 november 2021

Bastiaan Krol, directeur Schadeverzekeringen bij Meijers, is een van onze reisleiders tijdens Route 2022. Hij voorziet drie grote trends waar bedrijven komende jaren ongetwijfeld mee te maken krijgen: 1. de energietransitie en de uitdaging om zakelijk te verduurzamen, 2. tegen de gevolgen van COVID-19 kun je je eigenlijk niet verzekeren en 3. de onstuitbare opmars van cybercriminelen vraagt een antwoord waar goed over is nagedacht.

In de jaarlijkse, internationale Business Risk-barometer zijn ze onlangs met stip hoog op de lijst binnengekomen: corona en cyber. Daarnaast staat zakelijk Nederland voor een enorme uitdaging om een CO2-gezonde energiehuishouding te creëren.

Om de opwarming van het klimaat tegen te gaan, streven we met z’n allen naar minder CO2-uitstoot. Dus gaan we op zoek naar alternatieve energiebronnen zoals wind en zon. Windturbines zijn effectief, maar liever niet in onze achtertuin. Dat maakt zonnepanelen de meest voor de hand liggende keuze om bij te dragen aan verduurzaming. We verwachten dat de bedrijfsinvesteringen in zonnepanelen de komende jaren stevig doorzetten. In veel gevallen hebben al die zonnepanelen nadelige gevolgen voor het bedrijfsrisicoprofiel; 
vooral de kans op brand vergroot. Vaak zonder dat de ondernemer het weet. Sterker nog: verzekeraars trekken zich terug als sprake is van zonnecollectoren. Dat leidt tot minder verzekeringscapaciteit in de markt. Wij raden daarom altijd aan vóór het nemen van verduurzamingsmaatregelen advies in te winnen om achteraf verzekerbaarheidsproblemen te voorkomen.

Houd risico’s acceptabel

Het basisprincipe van verzekeren is dat het risico tussen het bedrijf en de verzekeraar op een zo goed mogelijke manier wordt verdeeld. Aan ons de taak om dit goed te begeleiden. Een voorbeeld: bij (ver)nieuwbouw gebruikt men vaak kunststofisolatie om een hogere isolatiewaarde te garanderen. Natuurlijk, dit is duurzamer, maar tegelijk draagt deze isolatie ook bij aan de brandbaarheid van een gebouw. Hoe krijg je als ondernemer de verzekeraar toch mee? Met de juiste begeleiding en ingrepen kan Meijers ervoor zorgen dat het brandrisico toch acceptabel blijft.

Ontvlammingsgevaar

Een ander risico dat de stap naar zonne-energie met zich meebrengt, heeft te maken met de opslag van elektriciteit. Dit gaat via zogenoemde energie-opslag-systemen (EOS). Er zijn momenteel ‘zeecontainers’ te koop, vol met lithium-ion batterijen - vaak dezelfde als de packs in een BMW i3. Besef hierbij dat zo’n container een potentiële ontstekingsbron is en dat je goed moet nadenken waar je deze gaat plaatsen. Bij voorkeur niet tegen een gevel met brandbare isolatie.

Ook een wagenpark dat voor een deel uit elektrische auto’s bestaat, levert een verhoogd brandrisico op. Soms wil de accu immers wel eens ontvlammen. En wat te denken van al die laadpalen die er bij komen? Verzekeraars zijn daarom extra geïnteresseerd in de maatregelen je hebt genomen. Dat betekent niet dat je direct alle aanpassingen moet hebben doorgevoerd, vaak is een plan met daarin de juiste intenties een goede eerste stap. Het is heel belangrijk om het juiste risico-gesprek te voeren met de verzekeraar. Daar helpt Meijers natuurlijk graag mee.

De beste dienstverlening

Meijers is een makelaar in assurantiën. We zijn gespecialiseerd in complexe bedrijfsvraagstukken waarbij persoonlijk advies en gespecialiseerde bemiddeling naar verzekeraars het verschil maakt. Wij volgen deze trends de komende jaren op de voet om de beste dienstverlening te blijven bieden voor zakelijk Nederland.

lees meer over trend 2:  bedrijfscontinuïteit in coronatijd

lees meer over trend 3: cybercrime

Tag: schadeverzekeringen

Schade melden
menu
Contact