Meer artikelen

Tip: bespaar kosten op uw wagenpark

wo 16 november 2022

Voertuigenbeheer brengt altijd risico’s met zich mee. Denk aan schade, diefstal of pech. Als onverhoopt iets gebeurt, wilt u dit zo snel mogelijk oplossen. Wat zijn drie aandachtspunten tijdens uw komende prolongatie? Tip tijdens Route 2023: bespaar op drie fronten op uw wagenpark.

 1: Volledig casco of niet?
Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto, hoe minder waard. Daarom adviseren wij om bij ‘oudere voertuigen’ goed te kijken of volledig casco nog wel de best passende oplossing is. Vooral bij voertuigen met weinig schadevrije jaren, waar nog geen opbouw van schadevrije jaren heeft plaatsgevonden, kan het omzetten naar een WA-dekking of een WA/beperkt casco-dekking een flinke besparing opleveren.

2: Koester schadevrije jaren
Schadevrije jaren hebben een grote impact op de premie per voertuig. Uw inschalingstrede, uit commerciële overweging geven verzekeraars meestal al bij het sluiten van een autoverzekering een korting weg, bepalen samen met uw BM-trede én no-claimkorting uw premie. De BM-trede is onderdeel van de bonus-malusladder, deze wordt gebruikt om te bepalen hoeveel korting (bonus) of toeslag (malus) u krijgt op de basispremie van de autoverzekering. Ieder jaar zonder schade levert een zogenaamde BM-trede op. Dit zorgt ervoor dat uw no-claimkorting door de jaren heen omhoog gaat en uw premie omlaag. De andere kant op werkt het vergelijkbaar. Bij een gemelde schade valt u al snel 5 jaar terug. Uw BM-trede keldert en de no-claimkorting vervalt. Overweeg daarom kleine schuldschades voor eigen rekening te nemen of terug te betalen aan de verzekeraar. Met andere woorden: koester uw schadevrije jaren en dus uw no-claimkorting.

3: Voorkom verborgen kosten bij een total loss-schade
Bij lease of financiering houdt uw lease- of financieringsmaatschappij een boekwaarde aan voor de waardebepaling van uw voertuig. Het kan zo zijn dat de dagwaarde van een voertuig lager ligt dan deze boekwaarde. Gaat de uitkering bij een total loss-schade op basis van dagwaarde? Dan moet u zelf het verschil met de boekwaarde betalen. Geef het ons dus door als u uw voertuig op boekwaarde waardeert en u de verzekering zelf regelt. Dan plaatsen wij een clausule die dit voorkomt in geval van schade.

Ook kosten besparen op uw wagenparkverzekering ? Neem dan contact op onze specialist Iwan Poslavsky,  i.poslavsky@meijers.nl, of via 06 42 484 364.