Slapende dienstverbanden? Wakker worden!
Einde aan slapende dienstverbanden
Het is niet meer toegestaan om een werknemer ‘slapend in dienst’ te houden na twee jaar ziekte. Dat heeft de Hoge Raad recent besloten na het beantwoorden van vragen over dit onderwerp. Nu er een wet is die werkgevers compenseert voor betaling van de transitievergoeding, vindt de Hoge Raad dat er een eind aan slapende dienstverbanden gemaakt moet worden.
Wat is een slapend dienstverband precies? Een dienstverband waarbij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer thuis zit en geen loon meer krijgt. De werkgever kiest ervoor zo’n werknemer toch in dienst te houden zodat deze de wettelijke transitievergoeding niet hoeft te betalen. Dat is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft bij ontslag na twee of meer jaren dienstverband.
Met deze uitspraak zegt de Hoge Raad iets over goed werkgeverschap. Een werkgever mag een werknemer niet in een slapend dienstverband houden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. De werkgever is nu dus verplicht om het slapende dienstverband op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer te beëindigen. Dit kan door betaling van de vastgestelde wettelijke transitievergoeding ([1]). Een werkgever hoeft deze transitievergoeding alleen te betalen over de lengte van het dienstverband tot aan de datum van arbeidsongeschiktheid. Dus niet over het zogenaamde slapende gedeelte.
[1] Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.
Bron: www.rechtspraak.nl
Hoogte transitievergoeding wijzigt
De hoogte van de transitievergoeding is per 1 januari 2020 veranderd. Bij de oude regeling kreeg een werknemer die langer dan 10 jaar in dienst was nog ½ maandsalaris voor de jaren boven de tien jaar. Werknemers ouder dan 50 ontvingen zelfs 1 maand transitievergoeding voor de jaren boven het 50ste jaar.
De nieuwe regeling stelt dat de transitievergoeding 1/3 maandsalaris bedraagt per gewerkt jaar. De telling begint vanaf de eerste werkdag. Dit betekent dat per 2020 de transitievergoeding voor oudere werknemers en werknemers met een lang dienstverband flink lager uitvalt.
Transitievergoeding terughalen via compensatieregeling
Werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 bij het UWV een aanvraag indienen voor de compensatie bij ontslag vanwege langdurige ziekte. De compensatieregeling geldt voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Lag het einde van de periode van twee jaar ziekte al vóór 1 juli 2015? Dan is compensatie niet mogelijk[1].
[1] Bron: www.uwv.nl