Meer artikelen

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht voor VvE's

di 17 mei 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast. Rookmelders in appartementencomplexen waren al verplicht bij nieuwbouw. Vanaf juli 2022 geldt deze verplichting ook voor bestaande VvE’s. Wat betekent dat voor de aansprakelijkheid van VvE’s bij schade door brand? In deze e-mail leest u daar meer over.

Verantwoordelijkheid van de VvE
Rookmelders kunnen schade beperken nadat een brand is ontstaan en, belangrijker nog, levens redden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de VvE. De wettelijke plicht maakt het nu ook eenvoudiger om een VvE aansprakelijk te stellen. In meerdere opzichten is het voor een VvE dus belangrijk om de brandveiligheid op de juiste manier te bewaken.

Een rookmelder is verplicht op:

  • Iedere woonverdieping
  • Besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt

Een rookmelder hoeft niet in:

  • Gemeenschappelijke ruimtes
  • Zolders die niet als verblijfsruimte dienen

Wanneer is een VvE aansprakelijk voor schade?
De eigenaar van een gebouw is aansprakelijk voor schade als de brandveiligheid niet goed gewaarborgd is. Een VvE kan aansprakelijk worden gesteld voor een brand als zij de preventiemaatregelen niet goed heeft uitgevoerd. Bijvoorbeeld door rookmelders niet of op verkeerde plekken te plaatsen. Er moet de VvE dus iets te verwijten vallen. Ook moet er bewijs komen waaruit blijkt dat de VvE er bewust voor heeft gekozen om de veiligheidseisen niet goed na te leven. In de praktijk zal hier niet snel sprake van zijn. Het is namelijk lastig om te bewijzen dat een eigenaar of VvE er bewust voor heeft gekozen de veiligheidseisen te negeren of niets heeft gedaan om de brandveiligheid in het complex te garanderen.
 
Ons advies
Maak de verplichting van rookmelders bespreekbaar in de VvE. En zie het als een gemeenschappelijk belang om ervoor te zorgen dat het gebouw voldoet aan de nieuwe regelgeving. Houd er rekening mee dat u rookmelders na tien jaar moet vervangen. Het beperken of een snelle melding krijgen van een beginnende brand is niet alleen in het belang van de individuele eigenaar, maar van alle eigenaren.
 
Contact
Heeft u vragen over de nieuwe wetgeving? Of wilt u advies over het ophangen van de rookmelders? Wij kunnen u koppelen aan bouwkundig experts. Neem contact op met Jelmer van Popta, Manager Public, via  j.popta@meijers.nl of bel 06 558 957 72.

Schade melden
menu
Contact