Prefab in installatieland vraagt om een uiterst nauwkeurige risicoanalyse
Steeds meer bedrijven in de technische installatiesector spelen in op de toenemende vraag naar prefab-oplossingen. Daarmee verschuiven veel werkzaamheden van de bouwplaats naar de eigen locatie van bedrijven. Voor installateurs, assemblagebedrijven en installatieproducenten dienen de volgende vragen zich aan: hoe breng je alle nieuwe risico’s die er uit voort vloeien in kaart? En hoe dek je ze vervolgens verzekeringstechnisch onder de juiste voorwaarden af?
Voor wie voornamelijk werkzaamheden op eigen locatie uitvoert, is een goede brandverzekering een solide basis. Deze verzekering dekt bij brand, storm of waterlekkages schades aan het eigen bedrijfspand, de inventaris en ook de waarde van verloren gegane voorraden. Maar let op! Het gaat dan om de kostprijs van opgeslagen goederen, niet om de commerciële verkoopwaarde ervan.
Prefab-voorraad en onderhanden werk
Tot zover is het eenvoudig. Maar het verhaal wordt ingewikkelder als het gaat over de assemblage van volledige besturings- en regelingsunits, de productie van kant-en-klare installatiecombinaties en de prefabricage van complete plug-and-play skids. Dan neemt de te verzekeren waarde van voorraden, materialen, installatiecomponenten en onderhanden werk fors toe. Bovendien zitten er in die geprefabriceerde voorraad al flink wat arbeidsuren: de extra waarde die u toevoegt aan uw prefab halffabricaat of eindproduct.
Voorkom onaangename verrassingen
We gaan nog een stap verder. Want wordt door brand, storm of lekkage de eigen locatie ernstig beschadigd of verwoest? Dan moet er óók gerekend worden met hoger liggende herstel-, nieuwbouw- of herbouwkosten, als gevolg van sterk gestegen grondstof- en materiaalprijzen. En met trage levertijden en gebrek aan bouwpersoneel, waardoor mogelijk langere tijd niet meer op de eigen locatie gewerkt en geprefabriceerd kan worden. Intussen lopen de vaste lasten gewoon door, komt de productie stil te liggen, valt er omzet weg en zijn extra kosten voor een tijdelijke uitwijk locatie niet ondenkbaar. Ook nieuwe voorraden aanleggen kan lastig zijn, als gevolg van de actuele schaarste aan materialen en componenten. Vaak is een uitgebreide bedrijfsschadeverzekering een oplossing om risico’s, vaste lasten en nettowinst af te dekken. Dat vraagt om nauwkeurig maatwerk in de polisvoorwaarden. Transport- en montagerisico’s moeten overigens ook tegen de juiste waarde worden verzekerd. Dat is mogelijk met een transport-montage polis of CAR-verzekering (Construction All Risk).
Risicomanagement en verzekeringsoplossingen
Als prefab-ondernemer heeft u dus te maken met een complex geheel aan bekende en nieuwe risico’s. Hét moment om met een ervaren, onafhankelijk meedenkende partner in gesprek te gaan voor een uitgebreide analyse van al uw risico’s. Om vervolgens te komen tot verzekeringsoplossingen waarmee u onaangename verrassingen voorkomt.