Meijers Assurantiën makelaars in assurantiën
Meer artikelen

Meijers in ontwikkeling: Slimme software oplossingen met Betty Blocks

di 26 juli 2022

Je werknemers hun eigen applicaties laten bouwen? Meijers Assurantiën en BettyBlocks gaan ervoor!

Meijers Assurantiën en familiebedrijf BettyBlocks gaan de samenwerking met elkaar aan. We hebben de afgelopen periode de tijd genomen om elkaar beter te leren kennen. Een innovatieve IT-onderneming en een vooruitstrevende makelaar in assurantiën. Hoe ziet zo’n samenwerking eruit? Waar staan ze voor en hoe kunnen ze elkaar versterken? We gaan in gesprek met Chris Obdam (CEO BettyBlocks), Daniel de Swaan en Cindy Weisscher (respectievelijk de CEO en COO van Meijers Assurantiën).

De eerste vraag die opkomt is hoe de bedrijven met elkaar in contact zijn gekomen. Cindy vertelt dat naar aanleiding van een applicatiearchitectuur onderzoek naar voren kwam dat het huidige Meijers applicatielandschap een aantal hiaten laat zien waar niet 1 kant-en-klare software oplossing voor in de markt is. De oorzaak van die hiaten is het ontbreken van een goede workflow ondersteuning. Doordat Meijers de afgelopen jaren geïnvesteerd heeft in proces denken en het continue verbeteren van processen (Lean) lijkt een no-code oplossing een goed idee. No-code is een manier van applicatieontwikkeling waarbij de maker van een applicatie nauwelijks of geen programmeerervaring hoeft te hebben. Dit is mogelijk door de applicatie samen te laten stellen uit vaste bouwstenen. De applicatie ontstaat door het slepen en neerzetten (drag and drop) van de benodigde bouwstenen.

Om te onderzoeken of dit inderdaad een passende oplossing is, hebben een team van Betty Blocks en Meijers een Proof of Concept (PoC) gedaan op een belangrijk administratief proces van Meijers: het niet-manenproces.

De case
Het niet-manenproces zorgt ervoor dat als er vragen rondom een factuur zijn dit in onderzoek genomen kan worden zonder dat er herinneringen naar de klant gestuurd worden. In het backoffice systeem is dit een kwestie van een ‘vinkje’ aan of uit zetten maar de bijbehorende workflow om intern tot een oplossing te komen is soms niet zo eenvoudig. Er vindt dan veel communicatie plaats tussen verschillende afdelingen. Om deze communicatie goed te kunnen ondersteunen en maximaal gebruik te maken van het onderliggende backoffice systeem is tijdens de PoC een app gebouwd in BettyBlocks die deze workflow ondersteunt. In slechts een week tijd is er een werkend stukje software opgeleverd dat meteen in gebruik genomen kon worden. Dat smaakt naar meer…..  

Een gedeeld DNA
Je vraagt je misschien af waarom een makelaar in assurantiën ervoor kiest om zelf processen te gaan automatiseren. Daniel vertelt dat tijdens het doen van de PoC en de gesprekken erna bleek dat het DNA van de twee bedrijven heel goed op elkaar aansluit. ‘We zijn beide een familiebedrijf waar de familie het bedrijf nog zelf aanstuurt. Dat kenmerkt zich door enerzijds commerciële slagkracht en anderzijds in nakomen wat je belooft. Dat maakt dat je dezelfde taal spreekt en hetzelfde pakket aan basiswaarden en normen met elkaar deelt. Dit zie je terug in zowel het hogere doel van Betty Blocks “By 2023, we can all build applications” als in de kernwaarden van Meijers: executiekracht, drive vanuit het hart, samen bouwen aan relaties en vrij denken.’

De voordelen van Citizen Developers
Chris vult aan dat ook het Citizen Developers (CD’s) gedachtegoed dat Betty Blocks aanhangt heel goed aansluit bij de Meijers kernwaarden. Het idee achter CD’s is dat de gebruikers die het meest weten over de dagelijkse werkzaamheden en de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen dit zelf kunnen oplossen door kleine appjes te ontwikkelen. Hierdoor overbrug je de afstand tussen de business en IT op een natuurlijke manier. Door een aantal CD’s bij Meijers op te leiden, zullen ze zelf in staat zijn op een creatieve manier de eigen gebruikers maximaal te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Samen met de Betty Blocks specialisten is er naar de uitkomsten van het architectuuronderzoek gekeken en het bleek al snel dat de geïdentificeerde tekortkoming met geautomatiseerde workflows (appjes) opgelost kan worden. Deze appjes hebben bijvoorbeeld als doel om inzicht en overzicht te creëren, het werk makkelijker te maken en/of de kwaliteit van de informatievoorziening tussen Meijers en haar klanten te verbeteren.

Kennis borgen in de organisatie
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg mooi, maar hoe gaat dit er in de praktijk uitzien? Cindy legt uit dat er het komende jaar bij Meijers 4 CD’s worden getraind en het jaar erna nog eens 4. In duo’s doorlopen deze Meijers CD’s het opleidingstraject en gaan ze aan de slag met een eenvoudig project. Hierbij worden ze begeleidt door een coach van Betty Blocks. Na dit eerste project zullen de projecten in complexiteit steeds gaan toenemen zodat de CD kennis en vaardigheden goed geborgd worden.

Samen optrekken
Beide bedrijven hebben nog een ander gezamenlijk ambitieus doel gesteld. Na de opleiding van de eerste 2 CD-ers gaan we in een gezamenlijk project onderzoeken hoe we de verzekeringsadministratie van Betty Blocks makkelijker kunnen maken. Dat doen we door de verzekeringsexpertise van Meijers en de financiële administratieve verwerkingskennis van Betty Blocks bij elkaar te brengen en die aan te vullen met Meijers CD-ers en BettyBlocks ontwikkelaars. Op die manier willen we een app ontwikkelen die er voor gaat zorgen dat administraties van verzekeringsnemers en -gevers beter op elkaar aansluiten. Het uiteindelijk doel is om het aantal handmatige werkzaamheden te verlagen en de kwaliteit van de aanlevering en verwerking te verhogen. Als familiebedrijven geloven we in reciprociteit en wederkerige waarde leveren. Hieraan geven we invulling door dit gezamenlijke project op te starten.

 Onderschrift: v.l.n.r Chris Obdam, Cindy Weisscher, Daniel de Swaan

Tag: Over Meijers