Meijers Assurantiën makelaars in assurantiën
Meer artikelen

Is een collectief zorgcontract voor mijn werknemers nog van toegevoegde waarde?

vr 5 november 2021

Nu duidelijk is dat in 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering waarschijnlijk verdwijnt, stellen veel werkgevers zichzelf deze vraag. Zeker nu de tijd is aangebroken waarin opnieuw wordt onderhandeld over zorgcontracten voor 2022. Ook Asma Raissouni, Senior Specialist bij Meijers, krijgt deze vraag regelmatig. Op de route naar 2022 geeft zij antwoord.

‘’In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draait de collectieve zorgverzekering om meer dan alleen korting. Het kan namelijk ook ingezet worden voor preventieve zorg. Daarnaast biedt een collectieve zorgverzekering meer dekking dan een individuele zorgverzekering. In deze tijd waarin veel werknemers thuiswerken is dat extra relevant. Want hoeveel werknemers hebben niet last van lichamelijke of psychische klachten als gevolg van corona en het thuiswerken? Het doel van een collectiviteit is uiteindelijk om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen of te verkorten’’ aldus Asma.

Dat klinkt voor elke werkgever waarschijnlijk als muziek in de oren. Maar hoe draagt een collectiviteit daaraan bij? Asma: ‘’Hoe meer werknemers deelnemen aan de collectiviteit, hoe meer mogelijkheden je hebt om de gezondheid van je werknemers te stimuleren. Ook heb je meer mogelijkheden om aan preventie te doen. Stel je hebt een mooi vitaliteitsprogramma opgezet voor je werknemers, maar hebt het idee dat dit niet voldoende is. Een preventief medisch onderzoek (PMO) biedt dan uitkomst. Hiermee kan je onder andere de werkdruk, werk-privébalans en de eventuele aanwezigheid van algemene fysieke klachten onderzoeken. Dit biedt aanknopingspunten voor een gerichte aanpak.’’

‘’Verzekeraars beschikken over een palet aan interventies’’ vertelt Asma. ‘’Denk aan trainingen en coachingstrajecten op het gebied van e-health en het herkennen van burn-out signalen. Ook zitten er wel eens extra fysiotherapeutische behandelingen in een collectief. Verschillende mogelijkheden dus die je met de verzekeraar kan bespreken. Zo creëer je iets wat echt van toegevoegde waarde is voor jouw werknemers.’’

Ook onderzoeken of een collectiviteit iets is voor uw organisatie? Neem contact met ons op. We kijken dan samen met u wat het beste past bij uw organisatie.

Tag: Zorg & inkomen