Meijers Assurantiën makelaars in assurantiën
Meer artikelen

Terroristische aanslag? Zoek dekking.

Wo 9 November 2016

Dinsdagochtend, 22 maart 2016. Chaos en paniek op de luchthaven Zaventhem nabij Brussel. Als het stof is neergedaald en de rook is opgetrokken, staat de teller op 35 doden en 340 gewonden. Diverse aanslagen zijn gepleegd door een handvol Syrië-gangers; IS claimt de daden. Een duidelijk geval van terrorisme. Zo lijkt het. 

En hoe noem je de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs in 2015, met vijf doden tot gevolg? Of de vermoorde priester in het Franse Saint-Étienne-du-Rouvray? Is Anders Breivik, de man die in 2011 bijna tachtig onschuldige jongeren neerschiet op een Noors eiland, een terrorist? Of een gestoorde gek? Waarin zit het verschil? Het maakt uit welke naam je eraan geeft. Vooral als je wilt weten of de verzekeraar de schade dekt.

Wat zegt de verzekeraar?

Neem de recentelijk mislukte coupe in Turkije. Erdogan bestempelt Gülen en zijn aanhangers als terroristen. Zelf denken ze daar heel anders over. Vrijheidsstrijders komt meer in de richting. Maar stel nu dat u met uw transportbedrijf schade had geleden omdat uw goederen Istanbul niet konden bereiken… Hoe zou een verzekeraar uw zaak beoordelen? Lijdt u schade door een burgeroorlog? Terrorisme? Staatsgreep? Staking? Klein molest? Groot molest? En bent u hiertegen verzekerd? Wie vergoedt eigenlijk wat?

Definitie terrorisme

De juiste en meest actuele Nederlandse definitie van terrorisme is te vinden op terrorismeverzekerd.nl.

Verzekeraars staan elkaar bij

Na de aanslagen op de Twin Towers in 2001 hebben verzekeraars in samenwerking met de Nederlandse overheid de ‘Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden’ opgericht. Via deze maatschappij kunnen verzekeraars de lasten onderling verdelen. Mocht er in Nederland een aanslag plaatsvinden, dan staan de verzekeraars elkaar bij om aan de getroffen verzekerden uit te kunnen keren.

Wees goed voorbereid

Dat is mooi, zo’n collectieve voorziening in geval van grote nood, maar uiteindelijk kent deze zijn beperkingen ten aanzien van oorlog, terrorisme, stakers- en politieke risico’s. Gelukkig zijn er steeds meer goede en passende verzekeringsoplossingen voor dit soort risico’s. Onze adviseurs kunnen hierin adviseren. Hierbij wegen we bijvoorbeeld ook het dreigingsniveau mee. Op dit moment is dat volgens het nationaal coördinatiepunt Terrorismebestrijding en Veiligheid (categorie 4 op een schaal van 5).

Dit kunt u doen

Laten we vooral hopen dat we verschoond blijven van terrorisme. Als dat u te naïef in de oren klinkt, kunt u met behulp van de experts van Meijers een analyse op uw situatie maken. Bent u actief in de transportsector, reist u veel, investeert u op verschillende plekken in de wereld? Bezit u onroerend goed op plaatsen waar het politiek wel eens onrustig kan zijn, bent u actief in de toerisme-industrie, of loopt u wegens uw geloof of etnische achtergrond misschien extra risico? Dan helpt het om de balans op te maken met een partij die dit vaker heeft gedaan. Op basis van uw specifieke risico-analyse kunt u actie ondernemen voor díe onderdelen en aspecten waar u extra kwetsbaar bent.

Behoefte aan een vrijblijvende afspraak over gevarendekking tegen het licht van terroristische dreiging? Bel Meijers via +31 20 642 0524 en vraag naar Bastiaan Otte of Arjan van Schooten.

Tags: schadeverzekeringen, brand, Transport