Meer artikelen

Een baby? Partners ook verlof per 1 juli 2020

ma 29 juni 2020

Aanvullend geboorteverlof voor partners  is onderdeel van Wet WIEG
(WIEG = Wet Invoering Extra Geboorteverlof)

Na de geboorte van een baby kennen we in Nederland al tijden het verlof voor de moeder. In onze maatschappij is een steeds duidelijkere behoefte om ook de band tussen de baby en de partner van de moeder vanaf jonge leeftijd op te bouwen. Om ruimte te geven aan het ontwikkelen hiervan, heeft de partner per 1 juli 2020 recht op aanvullend geboorteverlof. Zolang de baby is geboren op of na deze datum. 

Wat betekent de invoering van deze wet voor werkgever en medewerk(st)er? Een korte uitleg.

Aanvullend geboorteverlof
Het aanvullend geboorteverlof kenmerkt zich door een paar dingen:

  • Het is een aanvulling op het al bestaande geboorteverlof van een eenmalige week vrij (1 keer het aantal werkuren per week). Dit moet de partner opnemen binnen vier weken na de geboorte van het kind. Tijdens het geboorteverlof betaalt de werkgever het loon volledig door.
  • Het partnerverlof bestaat uit maximaal vijf keer de wekelijkse arbeidsduur. Op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Het gaat pas in na de opname van het geboorteverlof van 1 week.
  • De partner kan het verlof uitspreiden over een langere periode dan vijf weken . Altijd in overleg met de werkgever en maximaal over zes maanden.
  • Het UWV betaalt het verlof. De werkgever vraagt deze uitkering aan via de Verzuimmelder. Daarin heeft de werkgever een keuze:
    • Uitkering in één keer ontvangen en deze doorbetalen aan de medewerk(st)er.
    • Uitkering in wekelijkse termijnen aan de medewerk(st)er zelf, bij de daadwerkelijke opname van het verlof.
  • De uitkering van het UWV is 70% van het (maximum) dagloon.

En dan nog een paar andere spelregels. De partner moet het aanvullende geboorteverlof in hele weken aanvragen. Partners mogen ook minder dan vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang mag de werkgever in overleg met de medewerk(st)er de verlofdagen anders inroosteren.

Welke gevolgen heeft de WIEG voor pensioenopbouw of arbeidsongeschiktheidsregelingen?
Als iemand aanvullend geboorteverlof opneemt, dan daalt of vervalt tijdelijk het inkomen waarover iemand pensioen opbouwt of verzekerd is voor arbeidsongeschiktheid. Dit kan dan leiden tot een lagere pensioenopbouw of arbeidsongeschiktheidsdekking. Dit is afhankelijk van de inhoud van de CAO of de arbeidsvoorwaarden. Het pensioenfonds of de (pensioen) verzekeraar heeft daar ook voorwaarden voor gesteld.

Voor meer informatie verwijzen wij naar handige websites van de Rijksoverheid en het UWV.

Tags: Employee benefits, Zorg & inkomen

Schade melden
menu
Contact