De Wet toekomst pensioenen vraagt om snelle actie!
De vooruitblik van Bert de Hoop
Bert de Hoop is senior accountspecialist Employee Benefits bij Meijers. Vroeger was hij zelf ondernemer. Daarom weet hij dat veel ondernemers dit soort zaken het liefst uitstellen. “Maar dat is echt onverstandig, wacht niet tot 2027 om actie te ondernemen”, geeft Bert aan over de invoering van de Wtp. “Want dat betekent haastwerk en problemen met de implementatie. Als werkgever moet je zorgen dat iedereen het eens is met de pensioensregeling en dat betekent praten, uitleggen en misschien zelfs compenseren. Start vroeg, ga het gesprek aan en maak het concreet”.
Pensioen maakt het verschil
Pensioen saai? Zeker niet voor mij. Het is meer een passie, een kans om écht een verschil te maken. Het gaat namelijk niet om cijfers of een product zoals een brandverzekering, maar om mensen en hun toekomst. In die gesprekken met ondernemers ben ik niet alleen een adviseur, maar ook een sparringpartner. Samen zoeken we naar de beste manier om arbeidsvoorwaarden in te richten. Zodat ze niet alleen aansluiten bij het bedrijf, maar ook bij de dromen van de werknemers. Wat ik het mooiste vind? Het persoonlijke contact. Die momenten waarin je samen aan de toekomst bouwt. Pensioen is namelijk niet alleen een regeling; het is een belofte voor later. Dat maakt mijn werk allesbehalve stoffig, het maakt het menselijk en waardevol.
Liefde voor pensioen overbrengen
De liefde voor mijn vak wil ik overbrengen op de jongere garde. Laten zien waarom het belangrijk is, het verhaal vertellen op een manier die iedereen snapt. Pensioen is geen droge materie; het gaat om mensen, om hun zekerheid voor later. Als je dat goed overbrengt, ben je méér dan een adviseur. Je wordt iemand die zij vertrouwen, die hen echt verder helpt. En dat voelt een klant. Dat je iemand geruststelt, dat je een beetje zekerheid geeft in een wereld die soms best ingewikkeld is. Dat is wat pensioenadvies echt waardevol maakt. En dat, dat is wat ik er zo leuk aan vind.
De nieuwe pensioenmarkt: kansen en uitdagingen
De pensioenmarkt staat op zijn kop. Met de invoering van de Wtp wordt het voor werkgevers een stuk overzichtelijker, maar ook uitdagender. Werknemers worden ineens geacht keuzes te maken waar ze normaal niet eens over nadenken. Beleggingen, premies, hoe zit het met het partnerpensioen? Die begeleiding is straks nóg belangrijker. En daar ligt dus een kans voor adviseurs. Het gaat om keuzes maken die de toekomst bepalen.
Alle bestaande pensioenregelingen moeten vóór 1 januari 2028 aangepast zijn. Waarom is het belangrijk om niet tot het laatste moment te wachten?
Sinds 1 juli 2023 is de Wtp van kracht. Het klinkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet is het 2028 en moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe regels. Veel bedrijven hebben al een pensioenregeling en denken misschien dat ze achterover kunnen leunen. Maar niets is minder waar. Er moet namelijk veel gebeuren om alles op tijd aan te passen. De nieuwe wetgeving raakt iedereen. Ook als je bedrijf al een bestaande pensioenregeling heeft, moet deze uiterlijk op 1 januari 2028 in lijn zijn met de nieuwe eisen. Voor bedrijven zonder pensioenregeling gelden de regels meteen bij invoering van een nieuwe regeling. De Wtp is geen keuze, maar een verplichting. Dus werkgevers moeten echt in gesprek met hun werknemers, ondernemingsraad of vakbond. Want pensioen is een arbeidsvoorwaarde en elke verandering daarin vraagt om overleg en instemming.
Tijd om in actie te komen!
“De nieuwe pensioenwet is een kans, geen bedreiging. Maar alleen als bedrijven nu starten. Meijers staat klaar om samen met de ondernemers aan de slag te gaan. Zodat zij zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is: ondernemen”.