Meer artikelen

De toekomst van het collectief zorgcontract

do 9 juni 2022

Met de instemming van de Tweede Kamer voor het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering per 1 januari 2023 nadert het einde van een tijdperk. Tegelijkertijd blijven zorgcollectiviteiten gewoon bestaan, net als de korting op de aanvullende verzekering. Wat betekent dat voor het collectief zorgcontract voor uw werknemers? Wij maken de balans voor u op.

Het belang van
‘’Ik hoor u denken’’ begint Asma Raissouni, Senior Specialist bij Meijers, haar verhaal. ‘Biedt de collectieve zorgverzekering nog wel toegevoegde waarde na het wegvallen van de korting op de basisverzekering? Dat is zeker het geval. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draait de collectieve zorgverzekering om meer dan alleen korting. Het kan namelijk ook ingezet worden voor preventieve zorg. Daarnaast biedt een collectieve zorgverzekering vaak meer dekking dan een individuele zorgverzekering. In deze tijd waarin we veel hybride werksituaties (thuis en op kantoor) zien en waar er ook weer veel sociale activiteiten gepland worden, is dat extra relevant. Want hoeveel werknemers hebben niet last van lichamelijke of psychische klachten als gevolg van corona en het thuiswerken? Het doel van een collectiviteit is uiteindelijk om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen of te verkorten.’’

Internetlabels: lees je goed in
Ondertussen zien we steeds meer partijen verzekeringen aanbieden voor een wel heel aantrekkelijke prijs. De zogenaamde internetlabels. Je bent jong, gezond en kiest daarom voor de goedkopere budgetvariant in plaats van de relatief duurdere collectiviteitsverzekering. Een op het eerste gezicht logische beslissing, maar niet altijd even verstandig. Asma: ‘Er zijn altijd goedkopere budgetvarianten in de markt te vinden, maar deze zijn vaak beperkt in dekking en hebben vaak alleen volledige vergoeding voor (beperkte) gecontracteerde zorg. Een groot verschil met het pakket van een collectiviteit. Er wordt weinig aandacht besteedt aan de consequenties van het kiezen van een internetlabel. Wat als je bijvoorbeeld een keer ernstig ziek wordt en langdurige zorg nodig hebt? Dat zijn lastig in te schatten risico’s waarbij een financiële buffer nodig is, maar niet iedereen die voor handen heeft.’ Dit kan ook voor de werkgever van groot belang zijn. Want wat als jouw werknemer langer verzuimt doordat voor een bepaalde behandeling een langere wachttijd geldt in de door de verzekeraar gecontracteerde zorg?

Voordelen collectieve verzekeringen
Een collectiviteit kan nog steeds een aantrekkelijke optie zijn. Naast een scherpe premie bevordert een collectieve zorgverzekering ook de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie. Een aantal voordelen:

  • Het biedt preventieve zorg
  • Meer aandacht voor verzuimmanagement
  • Extra fysiotherapeutische behandelingen
  • Er is een inzetbaarheidsbudget bij voldoende omvang
  • Een beperkte verzuimduur door wachtlijstbemiddeling 
  • Het is een onderdeel van uw gezondheidsbeleid als werkgever
  • Maatwerk is mogelijk (door analyse data verzekerden)
  • Korting op de aanvullende verzekering

Oproep aan de werkgever
Hoe meer werknemers deelnemen aan een collectiviteit, hoe meer mogelijkheden je hebt om de gezondheid van je werknemers te stimuleren. Zorg dat je collectiviteit dus zo aantrekkelijk mogelijk is, juist ook voor jongere medewerkers. Asma vertelt: ‘Dat kan door deze groep te stimuleren met een werkgeversbijdrage. Ook kan je afspraken op maat maken met collectieve zorgverzekeraars over extra dekkingen en interventies. Wist je dat verzekeraars ook aandacht besteden aan leefstijlthema’s? Zo kunnen organisaties aan de slag met de BRAVO-thema’s: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Er is veel mogelijk en wij bespreken de opties graag. Zo creëer je iets wat echt van toegevoegde waarde is voor jouw werknemers.'

Vragen?
Neem contact op met Asma Raissouni, Senior Specialist. We helpen u graag. 

Download als PDF

Tag: Employee benefits

Schade melden
menu
Contact