Meer artikelen

10 preventie maatregelen voor de opslag van EOS

vr 14 juni 2024

EOS (Elektriciteit Opslag Systemen) winnen de laatste tijd aan populariteit onder bedrijven en dragen bij aan de duurzaamheid van uw onderneming. EOS worden gebruikt voor het opslaan van elektriciteit op momenten waarop er veel elektriciteit geproduceerd wordt en er weinig vraag is naar elektriciteit. Wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt (netcongestie), kun je met EOS de opgeslagen energie weer beschikbaar krijgen op momenten dat de vraag juist weer hoger is dan de productie. Er zijn risico’s verbonden aan de opslag van EOS. Hoewel deze meestal veilig functioneren, kan brandschade ernstige gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijf. Een goed preventiebeleid is daarom cruciaal om deze risico’s beheersbaar te houden. Het team van Meijers Risk Engineering legt uit hoe u met effectieve preventieadviezen de risico’s van deze opslagmethode minimaliseert, met name voor uw brandverzekering, zodat u met een gerust hart kunt ondernemen.

Toepassingen van EOS
‘Recentelijk krijgen wij vaker vragen over het verzekeren van EOS (Energie Opslag Systemen) bij bedrijven’, legt Eelko van den Hooff uit. Wat is een EOS? Simpel gezegd, een EOS is een systeem, meestal bestaande uit lithium-ion batterijen, dat tijdelijk elektriciteit opslaat voor later gebruik. EOS-systemen kunnen grote hoeveelheden energie opslaan, wat varieert van kilowatturen tot megawatturen. Het wordt voornamelijk ingezet voor het opslaan van duurzame zonne- en windenergie.  Ze kunnen dieselaggregaten vervangen bij evenementen en dienen als energiesysteem voor onder andere elektrische schepen in zowel de ‘Door stijgende energieprijzen en het afbouwen van de salderingsregeling, verwachten we dat meer bedrijven en ook particulieren zullen overstappen op een dergelijk systeem. Op dit moment worden vooral lithium-houdende accu’s gebruikt, waarvan het brandgedrag per type aanzienlijk kan verschillen’ geeft risk engineer Eelko van den Hooff aan.

Preventie maatregelen voor veilige EOS opslag:

  1. Plaats het EOS buiten het pand, bij voorkeur op circa 10 meter van andere constructies.
  2. Zorg voor goede toegankelijkheid voor noodgevallen.
  3. Installeer aanrijdbeveiligingen.
  4. Plaats waarschuwingspictogrammen.
  5. Installeer een hekwerk om onbevoegde toegang te voorkomen.
  6. Implementeer een monitoringsysteem dat opladen en gebruik automatisch uitschakelt.
  7. Installeer gas- en rookdetectors.
  8. Installeer een klimaatbeheersingssysteem dat extreme temperatuurschommelingen detecteert.
  9. De EOS container installeren met temperatuurdetectie.
  10.  Zorg voor een alarmsysteem met doormelding en snelle opvolging, gekoppeld aan een automatische afschakeling van laadsystemen.

Vragen?
Meer weten over de risicobeheersing van Energie Opslag Systemen? Het Meijers Risk Engineering team benadrukt het belang van extra aandacht bij het plaatsen van EOS in uw bedrijf. Meijers biedt specifieke verzekeringsoplossingen voor deze uitdagingen. Door onze technische expertise in Risk Engineering zijn wij de ideale partner en adviseur om de risico’s van uw bedrijf te inventariseren en te beheersen. Voor vragen neem contact op met Eelko van den Hooff of Pascal Saura.  

Tags: Risk Engineering, brand, schadeverzekeringen

Schade melden
menu
Contact