Meijers Assurantiën makelaars in assurantiën
Meer artikelen

De Brexit. Hoe bereidt u zich voor?

Do 7 Maart 2019

Komt er een harde of een zachte Brexit? Dat is op dit moment kijken in een glazen bol. U weet als ondernemer niet wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf. Toch is dat geen reden om passief af te wachten. Voorwerk kan geen kwaad, dan bent u beter voorbereid als er meer duidelijkheid ontstaat. En kunt u snel uw maatregelen nemen. De Rijksoverheid, VNO-NCW en MKB-Nederland bieden u op www.hulpbijbrexit.nl praktische tips om te starten met uw Brexit-voorbereiding.

Met de Brexit Impact Scan brengt u de consequenties voor uw bedrijf makkelijk in kaart. Op de website vraagt u ook een Brexit-voucher aan. Handig, want daarmee vraagt u subsidie aan voor deskundig advies over alternatieve markten en de gevolgen voor uw onderneming. Tot zover de algemene zaken.

In dit nieuwsbericht praten wij u bij over enkele belangrijke punten op ons eigen vakgebied die mogelijk voor uw polis(sen) van toepassing zijn.

Enkele belangrijke punten:

Dekkingsbied Europese Unie

005022F 54 AFAS Insite klant evenement Groen 0.5x

Uw polis omschrijving bepaalt of er wijzigingen nodig zijn. Is het dekkingsgebied op de polis ‘Europese Unie’? Dan is bijvoorbeeld de export van producten naar het Verenigd Koninkrijk niet meer verzekerd na de Brexit.

Dekkingsbied Europese Unie 

005022D 80 Iconen Downloads Oker 0.5xUw polis omschrijving bepaalt of er wijzigingen nodig zijn. Is het dekkingsgebied op de polis ‘Europese Unie’? Dan is bijvoorbeeld de export van producten naar het Verenigd Koninkrijk niet meer verzekerd na de Brexit.

Dekkingsgebied Europa

beeld 005022f 5420afas20 20insite20 20adres20 20blauw200 5xEr zijn ook verzekeraars die als dekkingsgebied ‘Europa’ hanteren. Het Verenigd Koninkrijk behoort geografisch gezien tot Europa. Uittreding is dan geen probleem voor de dekking.

Productaansprakelijkheid

005022D 80 Iconen Rechtsbijstand Grijs 0.5x

Importeert uw onderneming producten uit het Verenigd Koninkrijk? Na de Brexit bent u dan importeur buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dat u volgens de wet niet alleen leverancier bent, maar ook producent. Hierdoor loopt uw onderneming een zwaarder risico.

Het is belangrijk dat u de aansprakelijkheid, veroorzaakt door een gebrekkig product uit het Verenigd Koninkrijk, contractueel goed regelt met uw leveranciers en afnemers in de EU. Wij verwachten niet dat verzekeraars voor deze wijziging een premieverhoging gaan doorvoeren.

Bevoorrading

005022D 80 Iconen VVE Oker 0.5x

Houdt u grotere voorraden aan in het Verenigd Koninkrijk en/of in Nederland als voorbereiding op de Brexit? Dan heeft u misschien te maken met onderverzekering. Het is belangrijk dat de waarde overeenkomt met de verzekerde sommen op uw polis(sen).

Vertragingen bij de grens

005022D 80 Iconen Polissen Grijs 0.5x

Na de Brexit kunnen er grote vertragingen ontstaan bij de grenzen door grenscontroles en douaneprocedures. De gevolgen van deze vertragingen zijn vaak niet verzekerd onder uw transportverzekering.

Aanrijdingen in het Verenigd Koninkrijk

005022D 80 Iconen Truck Koraal 0.5x

Voor een aanrijding met een lokaal voertuig kunt u geen claim meer in Nederland indienen. En ook geen beroep meer doen op het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars om de verzekeraar van de Britse tegenpartij te onderzoeken.

Deze ‘Visitor Protection’ is namelijk volledig gebaseerd op de EU-richtlijn voor motorrijtuigverzekeringen. Deze bestaat niet meer na de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk blijft wel meedoen aan het groenekaartsysteem.

Wat kunt u doen en wat kunt u van ons verwachten?

Spelen één of meerdere van bovengenoemde onderwerpen bij uw bedrijf? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur van Meijers. U kunt bellen naar 020 - 642 05 24 of een e-mail sturen naar info@meijers.nl. Wij gaan intussen op basis van de bij ons bekende gegevens ook na of de Brexit gevolgen heeft voor uw bedrijf. In dat geval overleggen we met u welke aanpassingen we gaan doen.

Michiel Vink, Manager Accountmanagement

 


E: / T: +31 20 504 2611