Meer artikelen

Achtergrond: waar komt de informatiehonger van verzekeraars vandaan?

di 2 november 2021

Het lijkt erop dat we de meest explosieve jaren van een harde verzekeringsmarkt langzaam achter ons laten. Toch geldt voor sommige sectoren dat het einde helaas nog niet in zicht is. Ofwel: verzekeraars kijken daar extra kritisch naar welke risico’s ze verzekeren. En welke premies ze daarvoor willen ontvangen. Ook is het aantal verzekeraars nog steeds beperkt om uit te kiezen. Het gevolg is dat verzekeraars tegenwoordig steeds meer van een ondernemer willen weten. Niels Vonk, Senior Accountspecialist bij Meijers, en Elise Dooijeweerd, Specialist bij Meijers, vertellen waar deze informatiehonger vandaan komt.

‘Structureel gaat er bij verzekeraars de laatste jaren meer uit dan er binnenkomt’ begint Niels. ‘Voor 2019 was dat anders. Toen had de consolidatieslag bij verzekeraars niet nog plaatsgevonden, er waren namelijk veel aanbieders op de markt. Met meer aanbod dan vraag leidde dat tot dalende premies. Het omgekeerde zagen we in 2019 gebeuren. Daar zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen. Neem de toenemende – grote - schades door klimaatverandering. We hebben te maken met meer stormen, meer wateroverlast en meer grote branden. Verzekeraars maken daarnaast meer schadeherstelkosten, vooral in bepaalde sectoren zoals food & feed. En die zijn ook nog eens duurder geworden.’ ‘Vergeet daarbij niet dat de rente op premies al jaren nauwelijks rendement oplevert’ gaat Elise verder. ‘Verzekeraars stellen daarom hogere eisen. Ze willen dat het risicoprofiel van jouw onderneming beter wordt. Want dat zorgt uiteindelijk voor minder kans op schade.’

Kwaliteit van risico's
Met andere woorden: het draait steeds meer om de kwaliteit van een risico. Niels: ‘Hoe ga je om met de risico’s? Het is voor verzekeraars steeds belangrijker om te weten aan welke mate van preventie je voldoet. Stel, je bent ondernemer en hebt net een nieuw bedrijfspand laten bouwen. Dan is de constructie van het pand het eerste waar een verzekeraar naar vraagt. Met welk materiaal is het gebouwd? Welke maatregelen heb je getroffen om brand te voorkomen of in te dammen? Een sprinklerinstallatie misschien? Of brandscheidingen? Al deze elementen bepalen de kwaliteit van een risico. En daarmee de premie die je voor de verzekering betaalt.’

Bedrijfscontinuïteit waarborgen
Elise wijst in dit kader ook op de verantwoordelijkheid van de makelaar. ‘Het is onze taak om onze klanten te adviseren in het verbeteren van hun risico’s. Dat doen we samen met onze risk engineers. Altijd met het doel om bedrijfscontinuïteit te waarborgen.’ Niels gaat verder ‘Het draait allemaal om de juiste mentaliteit. En met de verzekering komt het dan wel goed’.

Benieuwd naar hoe de verzekeringsmarkt er nu voor staat? Lees het interview met Bastiaan Krol, Directeur Schadeverzekeringen, waarin hij vertelt met welke trends en ontwikkelingen ondernemers komend jaar ongetwijfeld te maken krijgen.

Tag: schadeverzekeringen

Schade melden
menu
Contact