Meijers Assurantiën makelaar in assurantiën
Meer artikelen

Safer internet day

Di 6 Februari 2018

6 februari staat internationaal in het kader van online veiligheid. We leven op dit moment in een maatschappij waarin hacken tot de dagelijkse standaard behoort. Het is dan ook niet meer de vraag of je wordt gehackt, maar wanneer.

Wat kan jij doen voor Safer Internet Day?Safer internet day2
Een van de belangrijkste punten voor deze week is het creëren van bewustzijn op het gebied van online veiligheid. Praat erover met vrienden en familie, en wees de cybergoeroe op de werkvloer.

Welke stappen kan je ondernemen om jezelf online beter te beveiligen?
Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen voor je online veiligheid, hebben wij enkele cyber tips bedacht die je hiermee kunnen helpen.

 

Een sterk wachtwoord

Allereerst is het bedenken van een sterk wachtwoord een goede eerste stap. Dit is tenslotte de toegangscode die al je persoonlijke gegevens beschermt.  

 • Bedenk een wachtwoord die niet uit voor de hand liggende woorden of reeksen bestaat, zoals de naam van je partner of kinderen, huisdieren, geboortedatum, welkom01 of een bestaand woord uit het woordenboek.
 • Bedenk daarnaast een wachtwoord van minimaal 12 karakters lang, hoe langer het wachtwoord hoe beter.
 • Gebruik ook een ander wachtwoord voor iedere website waarin je inlogt, zorg dat je niet op meerdere plekken gehackt kan worden als je wachtwoord is gekraakt.

 

Controleer altijd je apps

In de appstore van je telefoon vind je tal van apps, je zult er al een hoop op je telefoon hebben staan. Helaas maken hackers tegenwoordig gebruik van geïnfecteerde apps die zij plaatsen in de app store. Hiermee kunnen zij informatie van jouw telefoon halen en er verkeerde dingen mee doen. Hoe controleer je of een app valide is?

 • Controleer de bron, wie heeft de app ontwikkeld?
  • Is dit een bekend bedrijf? Goed
  • Onbekend bedrijf? Zoek naar meer informatie
  • Controleer de populariteit, bekijk hoe vaak de app is gedownload
   • Is de app duizenden keren gedownload? Dan is de kans groot dat deze veilig is.
   • Is de app tien/honderd keer gedownload? Pas dan op het kan zijn dat de app schadelijk is.
  • Bekijk de voorwaarden van de app
   • Lees de voorwaarden goed door van de app, bekijk waar de app allemaal toegang voor vraagt of wat de app met jouw gegevens doet.
  • Update de app
   • Apps worden regelmatig geüpdatet voor verbetering en nieuwe functies maar ook voor een betere beveiliging.

 

Controleer altijd je e-mails

Hackers maken vaak gebruik van nep e-mails. Ze vragen je om veel persoonlijke informatie waarmee ze misbruik kunnen maken van jouw identiteit. Hackers maken slim gebruik van e-mailadressen die bijna identiek zijn aan het echte e-mailadres (ticketklm.com ipv klm.com). Zorg daarom altijd dat je goed kijkt naar de afzender van de e-mail, en klik daarnaast nooit op onbekende linkjes in e-mails!

 

Wees bewust van je social media profielen

Ook identiteitsfraude valt onder hacken. Hackers stelen als het ware jouw identiteit om hier vervolgens verkeerde dingen mee te doen zoals het afsluiten van contracten waar jij zelf geen toestemming voor hebt gegeven. Het is daarom van groot belang om platformen waar jouw identiteit op te vinden zijn goed afteschermen, zoals jouw sociale media-accounts. Je wilt niet dat een vreemde jouw vakantiefoto’s bekijkt, jouw kantgegevens kopieert of met jouw eigen smartphone jouw Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Wees daarom bewust wat je op jouw profiel plaats, wie je toevoegt en wie informatie over jou kan opzoeken. Meer informatie: https://www.facebook.com/help/325807937506242/

005022F 24 cybercrime 1920 1500

 

Tags: Safer internet, Veiligheid, Cyber, Technisch, Advies


E: / T: +31 20 800 0527