Meer artikelen

“Een werknemer ziek uit dienst? Dat kost je geld!”

ma 14 juni 2021

Begin mei verscheen het volgende bericht in het NRC: “Duizenden mensen blijven onnodig lang in de ziektewet, omdat het UWV achterloopt met het keuren van werknemers. Dat kost werkgevers miljoenen euro’s.” Door een tekort aan verzekeringsartsen worden er bij het UWV beoordelingen en herbeoordelingen uitgesteld. Met als gevolg dat uitkeringen vanuit de Ziektewet langer doorlopen. En dat kost geld. Gelukkig heeft u als werkgever meer invloed op uw eigen Ziektewet kosten dan u denkt.

Dat het UWV capaciteitsproblemen heeft, is niet onbekend. Uit onderzoek blijkt dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voortzet. In 2027 is de verwachting zelfs dat meer dan 50% van de Ziektewet spreekuren niet uitgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het beoordelen van het recht op een uitkering langer duurt. In de Ziektewet is de eerstejaars Ziektewetbeoordeling een belangrijk moment. Werknemers die een jaar ziek zijn, worden tegen strenge criteria beoordeeld of er nog recht is op een uitkering. Normaal gesproken leidt één op de drie beoordelingen tot een gewijzigde uitkeringssituatie. Wordt een werknemer niet of pas later gekeurd? Dan loopt de Ziektewetuitkering door net als de bijkomende kosten, ook als u het risico zelf draagt.

Uitkeringstijd verkorten
Hoe lager dus de totale Ziektewetuitkeringen, hoe lager de kosten. Hoe zorgt u ervoor dat de uitkeringen zo laag mogelijk blijven? Of in andere woorden, hoe zorgt u ervoor dat een zieke ex-werknemer zo snel mogelijk weer herstelt?

Om de tijd dat een ex-werknemer in de Ziektewet zit te verkorten, is goede en actieve begeleiding belangrijk. Doordat de begeleiding bij het UWV minder is door de capaciteit, maken private dienstverleners hierin het verschil.

De voordelen van een private dienstverlener
Wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat, start de verzuimbegeleiding door een private dienstverlener. Het kan ook zijn dat de verzuimbegeleiding wordt voortgezet door dezelfde arbodienstverlener wie het re-integratietraject begeleidde terwijl de werknemer nog in dienst was. Private dienstverleners hebben een groter belang bij snellere en langdurige re-integratie van de ex-werknemer. Het belangrijkste verschil met begeleiding vanuit het UWV is dat de ex-werknemer actief begeleid wordt waardoor zij sneller beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Hierdoor is de duur van een Ziektewetuitkering korter, waardoor de kosten ook lager blijven. De verblijfsduur in de Ziektewet bij het UWV is in 2020 ruim 53 weken. In 2019 was dit nog 41 weken, een stijging van ruim 29% in één jaar tijd. Private dienstverleners kennen een veel kortere verblijfsduur, namelijk rond de 22 weken. De besparing die dit oplevert kunt u dan weer inzetten op andere thema’s binnen de organisatie zoals de inzetbaarheid of het werkvermogen van uw werknemers.

Wat kunt u als werkgever doen?
Private dienstverleners anticiperen sneller op instroom in de Ziektewet. Daarom kan dit een interessante optie voor u zijn. Bent u benieuwd naar de besparingsmogelijkheden? Wij brengen dit graag voor u in kaart. Neem contact op met Mark Kreikamp, Specialist Employee Benefits, via 020 800 05 80 of m.kreikamp@meijers.nl.

En wilt u weten hoe het ook alweer zit met de Ziektewet? Lees dan verder.

De Ziektewet nog eens uitgelegd
De Ziektewet voorziet in een uitkering wanneer medewerkers ziek uit dienst gaan. Wanneer een contract bijvoorbeeld afloopt als iemand ziek is. Of wanneer een ex-werknemer binnen vier weken na uit dienst datum ziek wordt. Standaard worden de uitkeringen betaald vanuit het UWV. Dit wordt het publieke stelsel genoemd. Hierin betaalt iedereen een Ziektewetpremie aan de Belastingdienst. Deze premie wordt gerekend over de totale loonsom van de organisatie. Afhankelijk van de grootte van de organisatie betaal je in het publieke stelsel een individuele premie (grote werkgevers) of een sectorpremie (kleine werkgevers). Middelgrote werkgevers betalen de premie deels individueel, deels afhankelijk van de resultaten in de sector. De individuele premie is afhankelijk van de schadelast.

Hoe hoger de instroom in de Ziektewet is voor uw organisatie, hoe hoger de individuele premie. Begeleiding van de zieke ex-werknemer kan een positief effect hebben op uw premie. Want hoe eerder iemand herstelt, hoe lager de schadelast en dus hoe lager de premie.

Het is ook mogelijk om uit het publieke stelsel te stappen. Als u hiervoor kiest betaalt u zelf eventuele uitkeringen van de Ziektewet instromers. Dit noem je eigenrisicodragen. Het is ook mogelijk het eigenrisicodragerschapsrisico te verzekeren. Kiest u ervoor om eigen risicodrager te worden? Dan is de premie bij het UWV € 0,-.

Vragen?
Heeft u vragen over de Ziektewet? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Tags: Employee benefits, Zorg & inkomen

Schade melden
menu
Contact